راهکار پیشنهادی کارشناس رسمی دادگستری رشته آتش نشانی و آتش سوزی در زمینه سیستم‌های پیشرفته ایمنی و آتش نشانی

راهکار پیشنهادی کارشناس رسمی دادگستری رشته آتش نشانی و آتش سوزی در زمینه سیستم‌های پیشرفته ایمنی و آتش نشانی

با توجه به اینکه عدم توجه به مسائل ایمنی و همچنین سهل انگاری در کنترل موارد مربوط به جلوگیری از آتش سوزی در حوزه‌های مختلف می‌تواند فجایعی وحشتناک را به بار بیاورد، کارشناسان و متخصصان مختلف به این فکر فرو رفتند که برای مقابله با حریق و مسائل و مشکلات ایمنی موجود در پروژه‌ها، منازل و تمام حوزه‌های زندگی انسان چه باید کرد.

یکی از متخصصانی که در این زمینه توانایی اظهار نظر و بیان نکات کارشناسی را دارد و می‌تواند به افراد مختلف در زمینه ایمن سازی محیط‌های متعدد در برابر حوادثی همچون آتش سوزی مشاوره دهد، کارشناس رسمی دادگستری آتش نشانی و آتش سوزی است. شخص مذکور با مطالعه و پژوهش گسترده در زمینه سیستم‌های اطفاء حریق موجود در سراسر دنیا، سعی دارد که یک سیستم آتش نشانی مناسب به هموطنان عزیز معرفی نماید.

نظر کارشناس رسمی آتش نشانی این است که هر موقعیت بنا به شرایط مختلفی که دارد، مستلزم یک سیستم پیشرفته آتش نشانی است ولی در هر حال بهترین کار استفاده از سیستم‌های اعلام حریق است. به طور کلی این سیستم‌ها با دو هدف حفاظت از جان و حفاظت از اموال طراحی می‌شوند. از نظر چگونگی اطلاع رسانی، این سیستم‌ها به دو دسته انفرادی و مرکزی تقسیم می‌شوند.

کارشناس دادگستری آتش نشانی اذعان داشت که سیستم انفرادی، وقتی حریق را در محلی احساس کند، در همان موقعیت با استفاده از آژیر اطلاع می‌دهد در حالی که در سیستم مرکزی، با احساس آتش سوزی، پیام‌های مربوطه به سیستم مرکزی ارسال می‌شود و سپس ساکنان از وقوع حریق مطلع می‌شوند. سیستم‌های اعلام حریق با استفاده از نصب دتکتورها و شستی‌ها از وقوع آتش سوزی مطلع می‌شوند.

سیستم‌های اعلام حریق مرکزی به دو شکل دستی و خودکار کار خود را انجام می‌دهند. در شکل دستی، انسان با مشاهده یا احساس حریق شستی مربوطه را فشار می‌دهد و سیستم را از وجود حریق مطلع می‌سازد ولی در سیستم خودکار، نیازی به انسان نیست. این سیستم به محض اینکه وجود حریق را حس کند، سیستم اطفاء حریق و مسیرهای خروج اضراری را فعال می‌کند.

کارشناس رسمی آتش نشانی و آتش سوزی بیان می‌دارد که سیستم اعلام حریق خودکار خود به دو نوع معمولی و آدرس پذیر تقسیم می‌شود. در نوع معمولی، هر قسمت به چند منطقه آتش تقسیم می‌شود که هر بخش دارای دتکتور و شستی خاص است و وقتی وجود حریق حس شود، سیستم به صدا درمی‌آید و تا وقتی مسئول سیستم، آن را قطع نکند به صورت مستمر صدا را پخش می‌کند ولی در سیستم آدرس پذیر، شخص مسئول به راحتی می‌فهمد که آتش از کجا آغاز شده است.

البته دتکتورها و شستی‌ها انواع و اقسام مختلفی دارد که کارشناس رسمی آتش نشانی می‌تواند نوع مربوطه را به افراد اطلاع دهد اما وقتی صحبت از اطفاء حریق اتوماتیک به میان می‌آید در ابتدا باید توجه داشته باشیم که چه موادی در محیط وجود دارد و بنا به نوع این مواد، چه نوع حریقی خواهیم داشت. بنا به نوع مواد، سیستم اطفاء حریق پودری، آبی، گازی و کفی است که متداول‌ترین آنها سیستم آبی یا اصطلاحا اسپرینکلر است.

کارشناس دادگستری آتش نشانی، اسپرینکلرها را به دسته‌های تر(همیشه فشار لازم برای اطفاء حریق را ارد)، خشک (فشار لازم در هنگام حس کردن حریق تأمین می‌شود)، جریان ازاد (نیمه خودکار است زیرا شیر اصلی با دست باز می‌شود و همچنین تمامی افشانه‌ها باز است) و جریان نیمه آزاد (نیمه خودکار است، شیر اصلی با دست باز می‌شود ولی فقط افشانه‌هایی فعال می‌شود که حریق را حس کرده باشد) تقسیم می‌کند.